Terug naar de rapportages
Stamboom Standhardt Updates

(Stamboom homepage)
dinsdag, mei 24, 2005
 
Abram in Puttershoek
Tsjonge, dat is dichtbij: Puttershoek is twee dorpen verwijderd van mijn woonplaats Oud-Beijerland. Uit een huwelijksacte (bron Rijksarchief Zuid-Holland via Genlias, handig die GenliasMonitor!) van 6 december 1885 blijkt dat een zekere Abram Stanthardt daar getrouwd is met Kaatje Jacoba van Hoek uit Puttershoek. Zijn ouders Gerrit Stanthardt en Anna Smit kennen we reeds. En van Luc van der Wal wist ik dat Gerrit en Anna een zoon Bram hadden (en nog Jacobus en Jan en nog twee zussen waarvan we de naam nog niet kennen). Bram is dus Abram.
zondag, september 12, 2004
 
Jan Standhardt komt uit Saxen!
Marianne Martin Standhardt, hartelijk dank voor het toesturen van de trouwacte van Jan Standhardt en Willemina Gerrits. Het is fantastisch om daarin te zien (detail) dat hij uit Saxen komt. Tja, de plaatsnaam blijft nog een klein beetje onzeker. Ik kan er Gildenburg van maken. Maar het zou ook Gildenberg, Gildenborch, Gildenbach of iets dergelijks kunnen zijn. Of is het verkeerd geschreven en gaat het bijvoorbeeld om Gilgenburg (nu Dabrowno in Polen, nee, te ver weg denk ik) of Gilgenberg. Voor Saxen staat 'Ceur', voor kurfürstentum. Meteen maar eens opgezocht waar dat in die tijd lag. Van 1356 tot 1806 spreken we van Keurvorstendom Saxen (Electoral Saxony in het Engels), daar voor was het een hertogdom, na 1806 een koninkrijk. 't Is ook wel handig om te weten waar Saxen ligt ten opzichte van het huidige Duitsland.
Op basis van deze trouwacte lijkt het er op dat Standhardt geschreven zou moeten worden als Stanthart. Dus twee keer een t. Zo ondertekent Jan de acte, en de d's lijken door de schrijver van de acte overschreven te zijn met t's.


zondag, augustus 22, 2004
 
Bijgewerkt
Na bijna een jaar geen aandacht besteed te hebben aan deze genealogiepagina, nu toch maar wat wijzigingen doorgevoerd. Redenen?
1) Nieuwe hosting provider (Blue Yellow Hosting), nieuwe software voor de stamboom (Legacy Family Tree DeLuxe 5.0), nieuwe software voor m'n site (Dreamweaver 2004 MX).
2) Op 22 juni j.l. is 'Tante Luus' overleden. Zij was een zus van Geert en Stoffel. Wim en Ma zijn naar de begrafenis geweest. Contact met Henk Standhardt uit Asperen, haar neef.
3) Sommige personen wensten niet hun gegevens op Internet te vinden. Daarom helaas doorgevoerd om de 'levenden' zonder detailinformatie op de site te zetten. Ik respecteer die wens, maar begrijp het niet. Geboortedata en huwelijksgegevens en eventuele kinderen, daar kun je toch gewoon voor uit komen? En uiteraard blijven adresgegevens/telefoonnummers enzovoort wel altijd onzichtbaar.
4) De overlijdensacte van Jan Lodewijk Standhardt (met daarop de vermelding van zijn vader en moeder!) weer beschikbaar gemaakt: Overlijdensacte Jan Lodewijk Standhardt.

zondag, oktober 19, 2003
 
Begonnen met Standhardt-America
Er zijn zoveel standhardts en standharts in Amerika te vinden. Ik weet echter niet of en hoe er een link bestaat met onze nederlandse tak. Daarom ben ik begonnen met een aparte database met de namen die ik gevonden heb via www.ancestry.com. Deze Standhardt-America-database is nog niet on-line. Nog even geduld a.u.b.
vrijdag, september 12, 2003
 
Theodore Stanthart
Gevonden via GenCircles, oorspronkelijk uit Worl Family Tree. Geen aanknopingspunten. Wel geimporteerd, samen met vrouw Hunsberber.
donderdag, september 11, 2003
 
GensData en SISIS
Geen Standhardts te vinden. Wel een Hillegien Stanthart, getrouwd met Abraham Hardenbol op 16 Oct 1878 te Amstelveen. Hmmm, een los takje.
 
Genlias heeft weer wat nieuws te bieden en geboden.
Ik kan het niet laten. Vandaag weer even op GenLias gekeken. Er was nieuwe info uit Overijssel.
Omdat ik zocht naar Stan voor zowel Standhardts als Stanthardts, kwam ik ook Stanhart tegen. Is dat nou wel familie, zou je je kunnen afvragen. Maar wat blijkt: Elisabeth Stanhart, dochter van Abraham Stanhart en Christina Bizen (hier dus geen Biezen)! 't Zullen wel schrijffoutjes zijn van die ambtenaren van de burgerlijke stand.
Drie entries van Stanhart, drie entries van Standhard. Dan nog 12 entries voor Standhardt, die ik allemaal al had (via Historisch Centrum Overijssel).
Resumerend:
1) Een dochter voor Abraham er bij. De oudste (= eerstgeborene) tot nu toe. Getrouwd op haar 29e met Hendrik Engelsman in Blokzijl. Vernoemd naar haar oma van vaders kant, Elizabeth van den Berg.
2) Aaah, nog geen twee jaar later is ze overleden. Geen informatie verder.
3) Een Standhard met een onbekende voornaam is overleden in Deventer (aangiftedatum 1-1-1892). Dat overlijdensjaar is nog niet in m'n database te vinden, en verder geen info, dus geen link kunnen leggen. Een nieuw unlinked individual.

 
Genoeg geweest
Vandaag alle 9 entries voor Stanthardt in GenLias verwerkt. Vruchtbaar!
 
Tjonge, weer een dochter voor Jakobus en Klaasje
Met een hele mooie naam: Barbera Clasina Wilhelmina. Geboren circa 1891 in Nijmegen (!) en getrouwd met Dirk Visser in Zaandam in 1915.
 
En nog een dochter voor Jakobus en Klaasje
Trouwacte van Anna Hilligje en Jean Baptiste Podevin ('gewoon' uit Koog aan de Zaan). Beide nieuw toegevoegd.
 
Nog een zoon voor Jakobus en Klaasje
Weer een trouwacte uit GenLias. Roelof Gerardus Stanthardt, getrouwd in Zaandam met Sijbrecht Plekker, heeft Jakobus Standhardt en Klaasje Nijenhuis als ouders. Nieuw toegevoegd.
 
Johanna Stanthardt
Gevonden in GenLias als moeder van de bruidegom Geert Ezinga. Verder geen details.
 
Gerrit Standhardt is zoon van Jakobus Standhardt
Uit Genlias is gebleken dat Gerrit Standhardt/Stanthardt, getrouwd met Eva Roos, als ouders heeft Jakobus Standhardt en Klaasje Nijenhuis. Gekoppeld! Dit kleine takje dat ik in de International Genealogy Index had gevonden, heeft nu z'n plaats.
woensdag, september 10, 2003
 
Dank aan BLOGGER
Dit zaakje is gemaakt met de service van Blogger.
zondag, augustus 31, 2003
 
De ouders van Jan Lodewijk!
Toch maar weer eens zoeken op Stant* in de databases van Historisch Centrum Overijssel. En laat daar een Overlijdensakte Jan Lodewijk Standhardt bij zitten. Daar moeten toch ook ouders op staan. Dus besteld en betaald. Een paar dagen later blijkt dat Jan Lodewijk Stanthart een vader Jan en een moeder Willemina Gerrits heeft. Ja, we duiken nu dus verder terug in de tijd dan 1791. Helaas geen andere gegevens over hen. Jan Lodewijk is overleden in het "huis aan den Wal bij de Gasthuisstraat" in Steenwijk
zaterdag, augustus 30, 2003
 
Een korte samenvatting van de totstandkoming van deze Standhardt Stamboom database
Jaren geleden heeft broer Wim een heleboel gegevens aan familieleden gevraagd en genoteerd op losse kaarten.
In 2001 heb ik wel eens geprobeerd om die in een electronisch bestand op te nemen, maar de programma's die ik toen vond, waren niet zo geweldig.

In april 2003 vond ik het programma Legacy 4.0 goed genoeg. Makkelijke invoer, uitgebreid, en vooral veel mogelijkheden voor rapportages (hoewel niet zo goed voor het Web). Gelukkig een goede exportmogelijkheid in GedCom en met behulp van andere hulpprogrammaatjes was er wel iets leuks van te maken. Toen heb ik de losse kaarten ingevoerd in de database en zijn de eerste gegevens ook op www.standhardt.nl verschenen.

.... wordt vervolgd...




Powered by Blogger